BITLLET D’ANADA

El clarivident economista Santiago Niño Becerra, en el seu llibre El crash de 2010, ens parla del final del paradigma d’un tipus de sistema socioecòmic capitalista que està a mig camí entre la decadència i la desaparició.
Com ja deia Manolo Vazquez Montalbán, Déu no existeix, Marx ha mort i jo mateix no em trobo gaire bé. Quan sabíem gairebé totes les respostes, de sobte ens han canviat les preguntes.
Aquesta fase del capitalisme creditici, financer i especulatiu, de formació i repercussió global, és insaciable i insostenible a l’hora. Primer començà amb la crisi del 2008, la de les hipoteques escombraries de deute privat, on els estats varen financiar amb interés 0 el manteniment d’aquest sistema financier… amb diners públics, és a dir, de tots. Això aguditzà un deute públic que ara el mercat es vol cobrar, però en aquest cas amb força interessos. I els estats i governs han de prendre mesures de contenció de la despesa que també pagarem nosaltres, directament i indirectament.
Guanyen els mateixos, perdrem els de sempre.
Això també repercuteix, de formes diverses, en les instàncies polítiques i socials. Respecte a les segones, a més del fenòmen migratori, cal que seguim amb atenció els moviments vaguístics de la Xina i altres païssos, on comencen a rebel•lar-se a ser fàbriques de mà d’obra barata.
Properament, analitzaré somerament les repercusions polítiques de tot plegat.
Cal ser només pessimistes, per això?
Article sencer