23.8.15

FEM FLORIR LA REPÚBLICA (17.3.13)

El 14 d’abril de 1.931 es va proclamar la II República. Ara farà 82 anys.

Es va inspirar en la revolució francesa, i desprès nord-americana, que va instaurar la primera república moderna amb la fi de l’ancien règim feudal i aristocràtic, abolint la monarquía, i proclamà els pincipis de Llibertat, Igualtat i Fraternitat, origen de la proclamació dels Drets Humans actuals.

Un dels primers documents republicans espanyols de l’època presentava aquests 10 manaments:

“El primero, amar a la Justicia sobre todas las cosas; el segundo, rendir culto a la Dignidad; el tercero, vivir con honestidad; el cuarto, intervenir rectamente en la vida política; el quinto, cultivar la inteligencia; el sexto, propagar la instrucción; el séptimo, trabajar; el octavo, ahorrar; el noveno, proteger al débil; el décimo, no procurar el beneficio propio a costa del perjuicio ajeno”.

Avui cal, més que mai, reprendre i reivindicar aquests valors republicans, valors oposats a l’individualisme burgès que ens absorbeix, llavor d’egoisme i cobdícia.

A la plaça Sant Ramon, aquí a Cerdanyola, tenim una bonica escultura en homenatge a la República, obra de Salvador Mañosa, recuperant un antic projecte de Josep Viladomat.


Fora bo que en aquesta data pròxima, la ciutadania comencéssim a fer ofrenes florals als seus peus, tal i com es va recomanar i aprovar des del Consell de Cultura. Per un doble motiu: commemorar un fet històric i reivindicar amb més vigència que mai els valors republicans entre tots nosaltres.