23.8.15

UNA FLOR PER LA REPÚBLICA (6.4.14)

El proper dilluns serà 14 d’abril. Fa 83 anys que es varen proclamar la República Catalana i la República Espanyola.

Fa dos anys que les entitats agrupades en el Consell de Cultura municipal van convidar a fer una ofrena floral a la ciutadania al peu de l’estàtua commemorativa de la República, feta per l’escultor cerdanyolenc Salvador Mañosa, situada a la Plaça Sant Ramon. Aquest any han tornat a renovar aquesta proposta.

Per què és important participar en l’ofrena floral, portant cadascú alguna flor i deixar-la al peu de l’estàtua, al llarg del dia?

Per memòria, perquè els ideals republicans, posats en peu per les revolucions americana i francesa, amb els seus components de llibertat, participació política i virtuts cíviques, van quallar l’any 1931 com una de les aspiracions polítiques més profundes i democràtiques de la nostra història recent. Experiment que va finalitzar per la força de les armes, el 1939, per la unió dels poders econòmics dominants, l’església i l’exèrcit. Truncant, així, un dels períodes més esperançats i modernitzadors que mai s’havia viscut.
També, per reivindicar l’actualitat d’una forma d’organització política que sigui alternativa a la severa desligitimació de totes les institucions, començant per la monarquia.

Que aquest acte simbòlic signifiqui estendre més els valors de llibertat, igualtat i fraternitat i anar posant d’empeus un ampli moviment republicà dins la ciutat.


Un pas concret i important seria que la Plaça Sant Ramon canviés el seu nom per Plaça de la República.