2.2.06

NOU PLA DE CIUTADANIA A CERDANYOLA

Ahir es presentava a tots els grups municipals del consistori el Pla de Ciutadania de Cerdanyola del Vallès. Una proposta que només pot rebre que felicitacions.


La presentació del programa presentava un anàlisi diagnòstic força elaborat, incorporant dues variables com són l’adscripció dels migrants segons el nivell de renda dels països d’origen així com la seva ubicació concreta en els diversos barris de la ciutat. També cal destacar el nivell d’estudis d’aquesta població, que es notable. Això dona, i donarà, peu a moltes reflexions com algunes ja es van fer en el debat posterior a la presentació.

Algunes dades a retenir son que estem per sota la mitja catalana (un 9,24% respecte un 11,4%), que estem per sobre la mitja comarcal però amb l’interrogant de saber quan d’aquests estrangers son població flotant associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (professors invitats, becaris internacionals i estudiants) que poden matisar molt les dades.

Aquest Pla, que dependrà de l’Àrea d’Alcaldia i Drets Civils, amb Regiduria específica per la immigració, tindrà un caràcter de política transversal que ha d’afectar a tots els serveis per que tinguin en compte aquesta situació.

Per que aquest nou fenomen migratori té una presència ciutadana notable. L’augment accelerat d’aquest procés en els darrers cinc anys ens recorda d’altres fenòmens demogràfics importants com el període d’arribada de les migracions interiors espanyoles o el famós creixement poblacional a que li va seguir, la famosa generació dels baby-boom.

Fins ara els Ajuntaments ens ha tocat només la part mes lletja, atendre les conseqüències d’aquest fenomen, sense poder incidir en les seves causes ni disposar dels recursos suficients.

Ja amb el nou govern de la Generalitat, la Secretaria de la Migració està dissenyant polítiques que son més que el “recorta y pega” que s’havia fet abans on no hi afegien un euro. Ara la cosa ha canviat. I més que canviarà quan s’aprovi l’actual proposta de nou Estatut de Catalunya, on s’hi tindrà competències pròpies.

Per tant, l’excel·lent Pla presentat hauria de tenir en compte aquesta realitat i deixar-lo el suficientment obert per a admetre nous marcs i àmbits d’actuació.

Per què un Pla de Ciutadania, que ha d’afectar a tothom per igual, es a dir, de parlar de drets i de deures, ha de tenir especial cura en enfrontar la convivència, per què del que es tractarà també es de la relació entre tots el ciutadans, els de sempre i els de no tant sempre.

Hi hauria un aspecte previ al del Pla, específicament polític, que fora bo garantir. Aquest es tant simple com garantir que el tema de la migració no es convertirà en estri de confrontació electoral entre els partits i coalicions davant les properes eleccions municipals. I que sigui de debò.

Recordo que el tema de les drogaaddiccions tampoc era un tema de confrontació electoral, amb un acord de tots els grups polítics en el Parlament de Catalunya, i es va presentar el rebuig d’atenció en el nou CASD de Canaletes, amb totes les seves implicacions que ara no vull recordar. Això sí, només dir que desprès de tantes pancartes, terrabastalls, manifestacions i reunions, a dia d’avui es fa l’atenció sense que sàpiga que mai ha hagut cap problema. A veure si aprenem tots plegats