18.1.09

CARTA OBERTA A UN AMIC ISRAELIÀ

Amic Edgar, ja fa dies no parlem però avui he pensat força amb tu desprès d’assistir a una concentració en contra les agressions criminals del teu govern a la franja de Gaza.

Recordo emocionat el viatge que varem fer plegats a Israel, malgrat la teva por a ser detingut per escapolir-te de l’exèrcit i marxar del país per no voler participar a la incursió militar de la guerra del 6 dies.

El primer que em va sorprendre va ser la gran diversitat de col•lectius existents al teu país. El diferent que eren els jueus originaris de Rússia, dels de Etiòpia, d’Alemanya dels de Argentina, i forces més. També dels àrabs, dels drusos a la resta. Però, sobretot, les grans diferències ideològiques.

Al teu costat vaig conèixer molts jueus que estaven contra les concepcions militaristes i guerreres que mantenien i han mantingut gairebé tots els governs jueus. Els esforços dels col•lectius que treballen per l’amistat i per la pau. Els kibbutzs progressistes que varem visitar, on es treballava i es vivia en solidaritat i harmonia.

Vaig admirar i meravellar com amb l’esforç, la innovació i el treball zones desèrtiques varen esdevenir horts i jardins.

També vaig conèixer l’avenç constant dels ultra ortodoxes jueus i de les posicions més conservadores que aquests i d’altres anaven guanyant, fins el dia d’avui.

És llastimós que el pensament integrista religiós, en jueus, àrabs o cristians, anteposi i imposi les seves concepcions per a tothom, generant violència de tot tipus, per a sobre del respecte que cadascú visqui la seva vida només tutelada per l’imperi de la llei consensuada per tothom i el respecte als drets humans.

M’ensenyares, en definitiva, que una cosa es el poble israelià i l’altra els seus governs, que practiquen l’annexionisme territorial i el menyspreu cap els palestins, inclús cap els seus propis ciutadans d’origen àrab.

La pràctica de l’odi, del ull per ull i dent per dent, només portarà a un mon de cecs i desdentats. Només la paraula, els acords i la ma estesa canviarà aquesta situació.

Es injustificat que per l’ imminència d’un procés electoral, la majoria dels partits polítics defensin les operacions de càstig, per què pensen que trauran així més redits electorals.

Se el que pateixes tu i gent com tu, al saber que aquestes agressions només portaran més venjança i ganes de revenja a molts palestinians. Això només comportarà més dolor i patiment també als teus compatriotes, impulsat pel vostre propi govern.

Se que et dol saber que la opinió pública internacional, majoritàriament, us rebutja i menysprea per la agressió desproporcionada i criminal que fa aquest govern.

Però també saps que en aquest cas, com en situacions anteriors, la gent de bé només podem solidaritzar-nos amb les víctimes, i aquests no sou vosaltres malgrat els atacs indiscriminats que de vegades patiu.

Però avui, un cop més, tota la gent progressista ens sentim palestins.