15.1.07

Activitats culturals a Cerdanyola del Vallès

Rebo dos programes editats per la regiduria de Cultura: el d’activitats de Patrimoni i el de l’Espai Enric Granados.

L’espai Enric Granados ha estat una bona troballa per a disposar mentre no es tingui l’autèntica Sala d’Exposicions que la ciutat necessita i que les entitats reclamen des de l’any 2002.

La programació anual d’activitats sobre el patrimoni, sempre amb qualitat i visió ample, a l’anvers manté el criteri museístic, únic legalment aprovat fins avui en dia pel Ple d’aquesta ciutat, de Cerdanyola, un museu en el territori.

Llegint, observo que es parla del Museu d’Art de Can Domenèch.

Ha estat molt bé recuperar Can Domènech. Covertir-la en aquesta bombonera on recuperarem una sala per fer dignes xerrades de mig format, i un lloc molt agradable on prendre alguna cosa a la terrassa a les tardes o els vespres. Donant-li una tasca principal de Centre d’Art. Però en canvi el bategem com a Museu, caram.

També parlen del Museu de Ca n’Oliver.

Una ciutat amb tres museus. Aixó sí es tenir importància! Es clar que... són model Srta. Pepis.

Insisteixo, sempre s’ha mantingut una concepció museística on tot estava aplegat, entent UN museu al territori.

Per què, quin és el problema? plantejat així qui defensarà un nou espai museístic? una nova Sala d’Exposicions? Diguem-ho clar: L’aconseguit està bé, però encara lluny del que ens cal: una autèntica Sala d’Exposicions, un Auditori, un Centre de Convencions, un Espai Artístic per a les arts visuals, uns bucs d’assaig musical... i una bona xarxa de biblioteques. El resultat es que el planteig dels equipaments culturals es mancat d’ambició i de visió estratègica i metropolitana.

Com les cireretes que clouen l’any de les activitats culturals, els concerts de cançó catalana.

Pensem per exemple en el darrer concert de Joan Manuel Serrat....

Segurament haurà costat al voltant de 40.000 €, posem que s’hagi recollit un 25% en entrades i un altra 20% en subvencions. Està justificat gastar-se més de 20.000 € en tant sols una activitat per a 430 persones?

Aquestes hauran estat molt satisfetes del concert. Doncs van poder comprar les entrades al mateix matí que van sortir a la venda.

Però, hi era tota la gent que hauria volgut anar-hi? L’Ateneu es el marc per a fer un concert d’en Serrat? El molt alt grau d’insatisfacció ciutadana generada per no poder entrar-hi esta compensada per la satisfacció dels assistents i a major glòria de la regidoria?

Es clar que una cosa es parlar d’activitats culturals i altre de polítiques culturals. Com la de la promoció de la lectura i escriptura, per posar només una pinzellada, força lamentable.

Per parlar de polítiques culturals haurem d’esperar al proper mandat. Almenys.