20.10.06

QUINES OPCIONS DE GOVERN TENIM PER A CATALUNYA?

Aquest dia 1 de novembre tenim a les nostres mans la capacitat de decidir quin govern volem per a Catalunya.

Les opcions no són gaires: un nou govern conservador, similar als de 23 anys anteriors que la majoria ja vàrem dir d’una vegada prou, un front nacionalista que s’inflarà de tensions internes, la confrontació amb Espanya i fer el victimisme (dues cares de la mateixa moneda), o un govern d’esquerres que cerqui solucions per a tots els catalans.

Un govern nacionalista, presidit per un home que necessita portar la seva paraula davant de notari per a ser creguda, fomentant indirectament el descrèdit de la classe política, com gent incapaç de fer el que diu. Afortunadament, tenim altre fusta de polítics, com el socialista Zapatero, que davant les immenses pressions que va patir (de dins i fora del país) va complir tot seguit el que va dir quan va entrar a governar, treure les tropes d’Iraq, per exemple, fent valer la paraula donada. I el temps que passa no fa més que donar-li la raó. Gent de paraula.

Per què aquest candidat, davant notari ha dit que no governarà amb el PP, però no pas que rebutgi els seus vots per a ser President en la votació d’investidura. O de governar amb el recolzament des de fora amb aquest partit. El que, per altra banda, es normal doncs son forces conservadores totes dues i es legitima en democràcia aquesta voluntat de govern. El que cal recordar es que els catalans ja hem patit aquest tipus de govern durant dos mandats.

Un front nacionalista, és altra opció. Amb un tipus de relació que, durant la tramitació de l’Estatut com a exemple, ja ens varen fer patir prou provocant excessos maximalistes, per veure qui la deia més grossa, que allargaren de forma innecessària la redacció i tramitació del nou Estatut. Per acabar cedint en totes les seves condicions innegociables, deien, per part de CiU, al fer-se la foto amb Zapatero. O per acabar renegant de l’Estatut, per parts dels republicans, protagonistes de moltes i bones pàgines d’aquest text, per un aspecte tant absolutament cabdal i fonamental com... la forma de gestionar l’aeroport del Prat.

Un govern que ERC, per no acabar diluïts davant l’hegemonia convergent i quasi desapareixent com a partit, situació que va passar durant els primers governs de CiU, estaran tensionant per veure qui representa millor aquest espai nacionalista. Els efectes previsibles seran fractures internes de país, doncs la majoria de catalans no estem en aquestes tesis, i fractures externes per què de la confrontació amb els altres, els espanyols, es nodreix el nacionalisme català. I l’ERC d’avui, més forta i consolidada, no és la de quan Barrera o Hortalà; plantarien cara.

L’altra alternativa es un govern que pensi en tota Catalunya; es a dir, que pensi en tots els catalans. Para que quede mas claro, también lo diré en castellano, la otra lengua oficial: un gobierno para todas las personas que viven y trabajan en Catalunya.

Un govern per a les persones, per tant amb polítiques socials que abastin i millorin les condicions de vida de tothom, sense distincions. Un govern que desplegui totes les potencialitats del nou estatut, de forma decidida i incansable, sense perdre un minut en pensar en el següent o com pidolar més. Un govern amb ambició i amb innovació. Un govern que faci créixer Catalunya en tots els sentits, cercant la cooperació i l’establiment de fites comunes amb tothom. Un govern que situi Catalunya al capdavant de les societats més pròsperes i igualitàries del mon.

Un govern pel poble només pot ser un govern del poble, de tots. Un govern d’esquerres. Un govern que cerqui la col·laboració política de les forces d’esquerra i catalanista d’aquest país.

Això només serà possible si els treballadors, els emprenedors i el poble en general així ho volem. Si anem a votar i no ens quedem a casa. Per que les dretes, per a mantenir el seus interessos, el seu poder polític i econòmic, si ho farà. Com sempre. Mas, de lo mismo.

Montilla garanteix, amb el seu projecte polític i amb una llista que conté una pluralitat de persones honestes i amb experiència sobrada, un govern que enfronti els reptes de la Catalunya del segle XXI.

Ens hi juguem molt. Sempre cal anar a votar, però aquest cop especialment. Vota progrés. Vota futur. VOTA MONTILLA.