24.9.06

EL MODEL URBANÍSTIC GOVERNAMENTAL

El passat dissabte 16 de setembre es va inaugurar la plaça davant el mercat de Fontetes. Tot un model per a entendre com, més enllà de les seves paraules, es gestiona l’urbanisme d’aquest ciutat. Apliquem, per tant, el facta, non verba del nostre escut municipal.

La realitat de la plaça, irònicament anomenada el Pla de les Alzines (on son? on anat a parar? quantes viuen encara?), es de les anomenades places dures. Una plaça on els seients que utilitzen els “senadors”, nom que van donar el Regidor d’Urbanisme i l’Alcalde a la gent gran, son pocs, incòmodes i que no faciliten en absolut la relació i la conversa. Realment, aquell dia, aquests polítics del govern estaven sembrats dient ximpleries.

L’espaiet dedicat als infants simplement sembla una broma de mal gust. Facilitador, a més, de bronques entre mares i pares al esperar i fer cua per pujar a l’únic gronxador existent. Si almenys haguessin posat un tobogan, que fa més via davant les cues..

Els usuaris del mercat que no venen a peu s’han trobat amb dos elements clarament dissuasoris: hi ha menys lloc i aparcar costa diners. Si en compte de fer l’aparcament a la vora del riu, hipotecant actuacions urbanístiques posteriors, haguessin fet un aparcament sota la plaça, haguessin augmentat les places de rotació i inclús es podia haver fet la primera hora gratuïta pels usuaris del mercat.

Els botiguers hagueren de fer esmenes d’última hora per no veure com s’establia una mena de barrera física davant les seves botigues.

I els paradistes del mercat, si be han guanyat en les obres anteriors accessos de mercaderies, no ballen de contents al preveure que baixarà la presència de clients.

Per no parlar de la seguretat, sobretot al vespre, de caminar per la plaça on carrer de cotxes i vorera estan tan poc diferenciats. Per no parlar dels embussos de trànsit que es produeixen els divendres i dies de circulació punta.

Tenien a ou fer un model d’urbanisme participatiu, parlant amb els diversos actors socials i econòmics, usuaris d’aquest entorn, abans del seu disseny, i recollint totes les seves aportacions. En canvi, han fet el de sempre: dibuixos en un despatx, que han donar a conèixer de forma burocràtica, recollint algunes esmenes.

Des d’un punt de vista de política urbanística, qui han estat els beneficiaris d’aquest disseny? Doncs, a la llum dels resultats no han estat els veïns, ni els comerciants, ni el mercat ni els seus usuaris. Qui ha estat clarament beneficiat ha estat el mercadal.

Això era el que calia? Això era el que es necessitava? Aquests son els interessos que ha de defensar prioritariament un equip de govern municipal?

En la inauguració de l’acte, això si fet a l’engroç (que no falte de ‘na, que ens sobren els diners), l’Alcalde continua dient les mentides de sempre: en el barri no s’ha fet res fins ara, ara si que va de debò, etc.

Només recordar a aquest Alcalde que abans de vostès hi havia vida arreu. I també en les actuacions municipals a Fontetes, encara que falta molt per fer i es un barri que es va envellint i necessita actuacions permanents. Recordo que la misèria de passera que van fer, ja estava prevista abans i de forma més ambiciosa, com també estaven previstes les actuacions del mercat i del seu entorn. Per tant, no xuleji gaire. que aquestes actuacions estaven previstes sense necessitat de que vostè arribés al govern.

Es clar que si aquest es el seu model d’actuació urbanística i de participació ciutadana, que Deu ens agafi confessats, com deuen dir vostès.

Afortunadament ja falta ben poc per a que acabin de fer bestieses com aquestes. Ja només li queden vuit mesos.