21.2.06

NOU PROJECTE DE LLEI DE LA INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR

Una nova notícia legislativa que amplia i aprofundeix la democràcia a casa nostra. El Ple del parlament va donar llum verda a la reforma de la llei de la iniciativa legislativa popular. Això facilita la participació ciutadana en els processos d’elaboració de lleis.

Amb això queda reformat l’anterior text del 1995 fent una de les lleis mes avançades i innovadores d’Europa.

Aquest formula permet avançar en la democràcia participativa, amb el que significa d’una major democratització de les nostres institucions. Aquestes formules de participació democràtica, que en d’altres països com Itàlia han significat una saludable renovació i han actualitzat els rols de la democràcia, no signifiquen un model substitutiu de democràcia directa sinó el cercar de manera creativa la complementarietat de la participació directa amb la democràcia representativa. Això queda clar en el sentit que els ciutadans podran proposar lleis però desprès seran els representants electes al Parlament qui les debatran i votaran en conseqüència.

Val a dir que aquesta proposta va ser aprovada amb els vots favorables de PSC-CpC, ERC i IC-V. Votaren en contra els diputats de CiU i del PPC. Aquí es mostra, un cop més, el tarannà progressista i social de l’actual Govern de Catalunya.

Aquesta reforma planteja unes innovacions que cal destacar i divulgar:

1. Poden participar-hi els majors de 16 anys empadronats, enlloc dels 18 anys anteriors.
2. També hi poden participar els immigrants amb residència legal a Catalunya.
3. El nombre de signatures que calen són de 50.000 enlloc de les 65.000 d’ara.
4. El termini de recollida de signatures s’amplia en 30 dies més i no es computaran el període pendent de certificació.
5. S’amplia els llocs per acreditar la validesa de les signatures, permetent-ho als Secretaris municipals.
6. S’indica la possibilitat que la Comissió Promotora pugui ser present a les diferents fases del tràmit parlamentari i pugui retirar la proposta si es vulnera el seu contingut essencial, cosa que abans no es permetia.
7. El Parlament pot subvencionar fins un màxim de 40.000 € les despeses que aquest procés pugui comportar, amb la novetat a més de poder demanar una bestreta màxima de 3.000 €.
8. El cos tècnic del Parlament pot donar assistència jurídica als promotors, cosa inexistent també fins ara.
9. S’habilitarà la signatura electrònica per a fer-la efectiva en una ILP.
10. Finalment, el Govern en sis mesos proposarà una llei per regular el dret d’iniciativa en l’àmbit local.

En definitiva, una molt bona notícia per a totes i tots els demòcrates que veuen ampliar així el terreny de joc de la participació en la res publica. Amb la convicció de quan es reguli també en l’àmbit local pot ser un estri important en la pressa de decisions de tots aquells aspectes que no quedin estrictament constrenyits en el contracte social que significa els programes electorals aprovats dels partits polítics o coalicions amb la ciutadania.