11.10.10

LA POLÍTICA AVUI CAL DE GENEROSITAT I PARTICIPACIÓ

Recentment s’ha inaugurat el Museu dels Ibers de Ca n’Olivé. Abans ho va estar el Sincrotró.
En la vida de les ciutats i els països, les inversions es programen, es realitzen i s’inauguren al llarg de més d’un mandat.
És fàcil que obres d’una certa volada siguin dissenyats, aprovats, executats i inaugurats a través de diversos governs i mitjançant diferents partits.
Fora bo que les grans inversions de ciutat o de país tinguin un consens més gran que la picabaralla partidista de vol ras, i que puguin ser un gran triomf del conjunt de la ciutadania.
Els grans temes de ciutat calen d’un procés participatiu previ, que cerqui el màxim d’acord, i que un cop realitzat pugui ser reivindicat per tothom. En els dos exemples anteriors, tots els grans partits de Cerdanyola hi van col•laborar d’una manera o altra.
Els partits polítics tenen l’obligació de generar les propostes i provocar el seu debat, però en la seva aprovació han de sumar una majoria de complicitats. Ja, avui en dia, es comencen a proposar a debat ciutadà els diversos Plans d’Actuació Municipal (PAM) a l’inici dels mandats.
Què es farà amb el Riu Sec?, quina solució és la més adient per als abocadors?, com s’ha de continuar el Centre Direccional o la Plana del Castell?, quin és el Pla d’Equipaments de ciutat i les seves prioritats?, per exemple, han de ser objecte de debat per part de tothom.
La política actual, un cop s’ha acabat el temps de les alegries econòmiques, cal de metodologies i valors més generosos i participatius... a menys que no es vulgui privatitzar tot, inclús la política.